Ereksjons Piller Ingen reseptbelagte apotek
Norsk telefonnummer:
Internasjonal telefon:
Seksuell Mann
Best pris
Piller ED

Få nordmenn sjekker seg for prostatakreft- her er symptomer du bør se etter

Sykdommen kommer gjerne snikende på, og er en aggressiv kreftform som har tatt mange liv i dette landet og resten av den vestlige halvkulen de seneste årene. Men er vi flinke nok til å forebygge denne sykdommen?

Heldigvis er det langt mer fokus på prostatakreft nå enn for 10 år siden i mediene, men fremdeles er det få som undersøker seg for denne kreftformen årlig. Er du i en av risikogruppene nedenfor, bør du absolutt bli mer bevisst om denne sykdommen.

Prostatakreft symptomer du bør se etter

Det er dessverre veldig få sykdomstegn i tidlig stadiet uten legeundersøkelser. Er du i risikogruppene nedenfor, bør du undersøkes jevnlig for å få tidlig diagnostisering:

  • Aldergruppe- mellom 59-69 år
  • Genetisk arv- tidligere familiemedlemmer har hatt diagnosen
  • Alvorlig fedme- Usunt kosthold, lite mosjon og har et høyt inntak av kalsium i dietten

Symptomer du bør ta som et faresignal er

  • hyppig urinering og vanskeligheter for å tømme blæren
  • Blod i kroppslig væske som urin, sæd og ekskrementer
  • Ubehagelig å sitte på grunn av forstørret prostata

Hva er årsaken til prostatakreft ?

Det er mange faktorer som spiller inn i forbindelse med årsak til prostatakreft. Som øvrige kreftformer, er det ingen konkrete svar på hvorfor prostatakreft oppstår.

Relatert Artikkel: Tadalafil er Generisk Cialis for menn man kan kjøpe på nettapotek i Norge

Det er forsket mye på årsaker rundt denne kreftdiagnosen som kosthold, der det er påvist at høyt inntak av kalsium er skadelig for prostata og er kreftfremkallende. Trening, genetikk, og til og med geografisk lokasjon er også risikofaktorer.

En nordmann har lagt større sjanser for å få prostatakreft i motsetning til en som bor i asiatiske land. Asiatiske menn har merkbart færre tilfeller av prostatakreft enn vestlige hvite menn.

Det kan jo spekuleres i om det er det lave inntaket av kalsium i dietten i asiatiske land i forhold til Norge, men forklaringen er nok ikke like enkelt som dette.

Undersøk deg selg for tegn på prostatakreft

For menn over 40 år er det lurt å utføre små selvkontroller selv hjemme på badet. Bruk en finger opp i endetarmen og masser området mellom urinblæren og penis. Her vil du kjenne prostata og kan observere endringer i størrelse. Men dette er kun for å gi deg en indikasjon og absolutt ingen måte å identifisere kreft. Hevelse i prostata kan forekomme av andre årsaker enn nettopp denne diagnosen.

Men merker du hevelser så bør du uansett få en PSA test som måler konsentrasjon av antigener fra prostata i blodet. Om det mistenkes kreft blir det videre tatt MR og vevsprøve.

Dystre prognoser for prostatakreft

Det har aldri vært viktigere for menn i Norge å ta prostatakreft på alvor enn nå. Siden 2017 er dette den vanligste formen for kreft i Norge med hele 4983 av krefttilfeller her i landet. Til sammenligning hadde brystkreft 3 623 tilfeller, som er den mest utbredte kreftformen for kvinner.

Dette er en klar indikasjon på at menn bør sjekke prostataen oftere, og i tillegg få råd og veiledning i forhold til kosthold og mosjon for å forebygge sykdommen, som over årene har utviklet seg nesten som en epidemi i det Europa og USA.Min konto Min konto

Vi bruker informasjonskapsler på nettsiden for å gjøre opplevelsen bedre for deg. Når du fortsetter å bruke nettsiden, godkjenner du bruk av informasjonskapsler.

Har det